Visegrád - Ezüstfenyő Üdülő

A volt MTA Üdülő új köntösben!

A Pilisi Parkerdő Visegrád-környéki fejlesztései

A Kisoroszi szigetcsúcson található puhafás ligeterdőt annakidején invazív fafajok (zöld juhar, amerikai kőris), valamint nem őshonos fafajok (gyalogakác, ezüstfa) uralták. A terület kezelésére megbízást kapott az önkormányzattól a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete. A parkerdő ezután 2012-ben őshonos fa- és cserjefajokkal megkezdte a faállomány lecserélését, a nagyrészt zöld juharból álló állomány természetvédelmi szempontú letermelését, mert az invazív fafajok miatt természetes úton nem lehetett az erdőfelújítást végezni. Az erdei ökoszisztéma egyensúlyát figyelembe véve holt fát is hagytak a területen, hogy az a védett rovarfajok számára továbbra is táplálékként és élőhelyként szolgáljon.
 
A következő esztendőben ritkaságnak számító fekete nyárral, fehérnyárral, kutyabengével és veresgyűrűs sommal befejeződtek az ültetések. A 2013-as rekordárvíz során nem érte károsodás az erdőt, holott helyenként 4 méteres vízoszlop is állt a területen. Ez bizonyítja, hogy megfelelő fafajok kerültek a helyükre. Az elegyes fafajú erdők ugyanis nem csak a természeti csapásokkal szemben ellenállóbbak, 50-100 éves távlatban könnyebben, természetes módon alkalmazkodnak a klímaváltozásokhoz is. A Kisoroszi szigetcsúcs erdejét az erdészeti hatóság ráadásul a kiszabott határidőnél korábban nyilvánította befejezett erdősítésnek, vagyis nem csak a természet próbáit állta ki.
 
A Visegrád-környéki természetjárók ezen kívül még két befejezett fejlesztésnek örülhetnek: a Kalicsa-patakon átívelő hidat teljes egészében felújították, a korábbi faszerkezetű padlót nagyobb teherbírású szerkezetre cserélték. A turisztikai szempontból frekventált helyen lévő létesítmény már a kirándulók rendelkezésére áll. Tahitótfalu felől páratlan szépségű szakasz tárul a túrázók elé, és a piros kerékpáros útvonal is erre kanyarog.
 
A Dunabogdány községhatárában található Pálóczki-rét mellől pedig elbontották a 2004-ben ültetett facsemeték védelmét szolgáló kerítéseket. Ennek köszönhetően mostantól szebb lett a táj- és változatosabb az erdőkép, mivel kocsánytalan tölgy mellett őshonos pionír fajok is megjelentek, ami természetvédelmi szempontból mindenképpen üdvös.
 
Az Országos Kéktúra itt található szakaszáról, a közeli piros sáv és kék kereszt turistautakról, illetve a zöld bicikliútról is megtapasztalható a Pilisi Parkerdő Zrt. örökerdő kezelésének eredménye: a vadregényes, változatos erdőélmény.
 
Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség 2015. október 27.
 
Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
design by Arcsin